Sac Overleese paw paw mrazuodolný štepený

Sac Overleese paw paw mrazuodolný štepený

Počet hodnotení: 0 Objednávky (0)
Kód produktu: 0520008
Dostupnosť:
Na dotaz Sezónny produkt

Prehľad

Paw paw Asimina triloba Sac Overleese

Popis produktu

Paw paw Asimina triloba Sac Overleese

Popis:
Pochádza zo Severnej Ameriky. Je to najväčšie ovocie pochádzajúce z tejto časti sveta. Dorastie do 5 až 8m. Koruna stromu je elipsovitá, listy sú dlhé až 25cm, ktoré opadávajú už v polovici jesene. Nové listy nahadzuje až po kvetoch skoro až koncom jari. Tvarovať ju netreba, rastie relatívne pomaly, najmä v mladosti. Vydržia krátko aj mráz okolo -20°C.

Pestovanie:
Pri presádzaní sa snažíme, aby sa nám koreňový bal nerozpadol. Sadíme ju na slnečné miesto, najlepšie zo severu chránené. Prvý rok alebo dva po vysadení ju chránime pred silným slnečným žiarením. Pôda jej vyhovuje úrodná, stredne vlhká až vlhká, mierne kyslá až neutrálna. Do rodivosti nastupuje až po dlhých rokoch. V lete dodatočne zalievame, na krátkodobé sucho reaguje zhodením pár listov. Prihnojíme 2 krát do roka hnojivom bohatým na draslík.

Kvety:
Kvety sa začínajú tvoriť až keď stromky dosiahnu výšku 1,8m. Nižšie málokedy majú kvety. Puky sa objavujú pred listami, kvitnúť začína v apríli až máji. Kvety sú veľké 3-4 cm, purpurové až hnedé, kvitnú 3-6 týždňov. Z jedného opeleného kvetu môžeme mať viacero plodov. Kvety aj keď sú pekné, nevoňajú, ale naopak smrdia skoro ako pokazené mäso.  O opelenie sa starajú muchy a chrobáci, prípadne ich môžeme opeliť sami. Nie sú samoopelivé, potrebujeme minimálne dve rôzne odrody, aj keď už sa objavujú aj samoopelivé odrody.

Plody:
V závislosti od odrôd sú plody rôzne veľké, 7-9 cm dlhé, 3-5 cm priemer plodu. Váha sa pohybuje od 50 do 500g. Šupka býva žltá, zelená a biela s často hnedými fľakmi, ktoré však nemajú vplyv na ich chuť a kvalitu. Tenká šupka má vplyv aj na ťažký transport tohto ovocia. Plody majú niekoľko fazule podobnej semená, dlhé asi 2,5cm, ktoré sú jedovaté. Jemná, krémová dužina je od bielej cez žltú až po oranžovú farbu. Chuťovo je to zmiešanina od banánov, manga, ananásu a vanilky. Chuť je intenzívna a sladká, vyznačuje sa výraznou vôňou. Asimina má vysoký obsah vitamínov A a C ( viac ako jablko ) a minerálov, má veľkú kalorickú hodnotu. V jednotlivých odrodách sú však veľké rozdiely. 

Choroby a škodcovia:
Zatiaľ neboli na rastlinách pestovaných u nás zistené choroby alebo napadnutie nejakými škodcami. 

Zber a skladovanie:
Najväčšia časť zberu sa vykonáva v septembri až októbri. Keď začínajú asimínie dozrievať, je to cítiť podľa vône už z zdialky. Ovocie pomaly mäkne a farba prechádza zo zelenej do žltej. Ovocie pre transport, ale aj pre seba, by sme mali zberať pred plným dozretím. Najideálnejšie je pri začiatku mäknutia a prechádzaní zo zelenej farby na žltú. Zberáme ich veľmi opatrne, nakoľko sú háklivé na otlačenie a poškodenie. Mali by sme ich ukladať do vystlanej bedničky. V studenej pivnici pri teplote 1 až 2°C ich môžeme nechať 2 až 3 týždne, za ten čas úplne dozrejú. Pri zbere dozretého ovocia ho musíme skonzumovať do 3 dní.
 

Napísať recenziu

Poznámka: HTML nie je preložené!